Palermo is gelegen aan de voet van Monte Pellegrino in het noordwesten van het Italiaanse Sicilië. De stad heeft ruim 700.000 inwoners en is erg in trek bij toeristen. Je kunt namelijk verschillende leuke bezienswaardigheden in de stad bekijken. Ook is de stad wereldberoemd vanwege de moord op de rechters in de jaren ’90. De maffiapraktijken zijn echter sterk verminderd en niet zichtbaar voor toeristen.
Tegenwoordig is dit meer naar de achtergrond verdwenen en staat het eiland Sicilië vooral bekend als een heerlijk vakantie-eiland. Het toerisme is tegenwoordig een belangrijke inkomstenbron en het huren van een vakantiehuisje op Sicilië is snel een eenvoudig te doen. Het aanbod van accommodaties is de laatste jaren dan ook sterk groeiende en voor elke beurs en doelgroep ligt er dan ook een heerlijke vakantie in het verschiet.

Klimaat

De stad is gelegen aan de Middellandse Zee en daardoor heeft het een vrij mild klimaat. In de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen tot zo’n 30 graden Celsius. Door haar ligging kun je wel genieten van een verfrissend briesje uit de zee. In de maanden april tot en met augustus valt er bijna geen regen. De meeste toeristen bezoeken de stad in de lente, omdat het in de zomer aardig warm kan worden.

Bezienswaardigheden in Palermo

In Palermo kun je verschillende leuke bezienswaardigheden bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bij de Orto Botanico, Santa Maria della Catena en de Palazzo dei Normanni.

Orto Botanico

Nabij de haven vind je de Orto Botanico. Deze botanische tuin kun je het gehele jaar door bezoeken. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van het gebied. Er staan enkele bomen die meer dan 300 jaar oud zijn. De bomen zijn erg geliefd bij zowel toeristen als locals.

Santa Maria della Catena

De Santa Maria della Catena is een Rooms-katholieke kerk dat werd gebouwd in 1502. De kerk is ontworpen door Matthew Canalivali. Het interieur heeft een barokke stijl, maar de buitenkant heeft vooral een Catalaans-gotische stijl.

Palazzo dei Normanni

Het Palazzo dei Normanni is een echte toeristentrekpleister. Het bekende paleis is van oorsprong Arabisch, maar tegenwoordig is het regionale parlement hier gevestigd. Vooral de binnenplaats is prachtig. Oorspronkelijk werd het gebouw al gebouwd voor een regering. De koning van Sicilië zou hier namelijk moeten regeren.

Stanze al Genio

Het Stanze al Genio is een prachtig paleis dat werd gebouwd in de 18e eeuw. Het paleis is goed onderhouden. Enkele tegels zijn eeuwenoud en anderen zijn nog vrij nieuw. Daarmee heeft het paleis een zeer gemixte invulling.

Regionaal museum

De stad heeft een prachtig regionaal museum waar je vooral archeologische voorwerpen kunt bekijken. De grootste collectie is afkomstig van de archeoloog Antonio Salinas.

Vervoer

De dichtstbijzijnde luchthaven is gelegen op ongeveer 30 kilometer van de stad. Vanaf de luchthaven kun je op meerdere manieren naar de stad reizen. Je kunt de trein pakken. De reistijd bedraagt ongeveer 60 minuten. De trein gaat twee keer per uur. Je kunt er ook voor kiezen om met de bus te reizen. Als je liever niet met het openbaar vervoer reist, is de taxi een goed alternatief. Tevens kun je een auto huren bij één van de autoverhuurbedrijven op de luchthaven. Je kunt het eiland ook bereiken met de trein vanuit Italië. Ook heeft de stad een belangrijke haven. Je kunt zowel vanuit Italië als uit omliggende landen naar de Italiaanse stad trekken.